alma kompót dió krémmel
kicsit régi, kicsit új, újra divat az almakompót!
négy közepes alma
egy bögre víz
két-három karika citrom
egy fahéj rúd
három-négy evőkanál nád cukor, az alma édességétől függően
az
almákat megmosom, megpucolom, gerezdekre vágom, lábosba teszem a fahéj rúddal, cukorral, citromszeletekkel együtt. felöntöm egy bögre vízzel és puhára főzőm, de csak annyira, hogy azért még egy kicsit roppanjon.
dió krém
egy bögre dió
kb. fél bögre víz
egy zacskó vaníliás cukor
egy mokkás kanál sütő rum
fél mokkás kanál őrölt fahéj
csipetnyi só
csipetnyi reszelt szerecsendió
egy éjszakára beáztatom a diót.
másnap lecsepegtetem,konyhai aprítóba teszem a fűszerekkel, rummal, vízzel együtt. mikor kellemesen krémes készen is van.
a dió krémet érdemes lehűteni és a forró kompótra kanalazni. mesés élmény lesz így együtt. a mohóbbak juhar sziruppal is fokozhatják az élményt!
kép és szöveg: puskás erzsi