-almás pite-
az egyik igazán jó dolog az őszben, a falevél rugdosás után a fahéjas alma illata.
tészta
tíz deka vaj
két bögre liszt
egy tojás + egy tojás sárgája a kenéshez
két evőkanál tejföl
öt evőkanál porcukor
kávéskanálnyi rum
csipet só
töltelék
egy kg alma hámozva, szeletelve
egy zacskó vaníliás cukor
egy teáskanál fahéj
fél citrom leve
három evőkanál barnacukor
három evőkanál zabpehely
a tészta hozzávalóit a piros vájlingomban összedolgozom. két cipót formálok belőle és egy éjszakára hidegre teszem.
másnap
a cipókat ceruza vastagságúra nyújtom. az egyikkel kibélelem a sütőformám, elosztom rajta a tölteléket, majd betakarom a másikkal. a széleket összesodrom, megkenem a tojássárgával, a közepén négy kis nyílást vágok és előre melegített sütőben készre sütöm, ez úgy kábé negyven perc lesz.
alma töltelék
a zabpelyhen kívül mindent egy lábaskába teszek, és kis lángon puhára párolom az alma szeleteket és végül összekeverem a zabpehellyel.
(pite forma 20 centi átmérő)
kép és szöveg: puskás erzsi