-aszalt szilvás sertéskaraj-
kép és szöveg: puskás erzsike
egy kg kicsontozott sertéskaraj
egy zacskó aszalt szilva, mag nélkül
egy plusz egy pohárka konyak (egy dl)
egy pohárka száraz fehérbor (egy dl)
két-három rozmaring ág
egy evőkanál vaj
négy evőkanál olaj
egy merőkanál húsleves (kockából is készülhet)
só, bors
az aszalt szilvát locsold meg az egyik pohár konyakkal, tedd félre, hagy szívja meg magát.
a karajt sóval, borssal dörzsöld be, hegyes késsel több helyen készíts kis zsebeket. a nyílásokba kerüljön a szilvából. a rozmaring ágakat fektesd a karaj tetejére, két oldalára tegyél a szilvákból, zsineggel szépen kötözd át.
serpenyőben forrósítsd fel az olajat a vajjal együtt és a karaj minden oldalát pirítsd meg egy kicsit.
az egészet tedd át egy tepsibe, add hozzá a másik pohár konyakot, takard le fóliával. tedd 180 fokra előmelegített sütőbe.
negyven perc múlva vedd ki, add hozzá a bort, a merőkanálnyi levest és ha maradt az aszalt szilvát is.
süsd még egy fél órát, hagyd pihenni. végül felszeletelve a mártással együtt kínáld.
jól illik hozzá a rukkola levél, krumpli püré, vagy akár a burgonya fánk is.