-Diós linzer-
tészta
húsz dkg vaj felkockázva
egy bögre barnacukor
egy és fél bögre liszt (bögre 2,5 dl)
két tojássárgája és egy egész (a fehérjét ki ne dobd, mert majd megy a töltelékbe)
két csipet sütőpor
egy csipet só
mivel linzer tésztát készítesz, jó ha minden alapanyag hideg.
a hozzávalókat tedd egy nagy tálba, határozott mozdulatokkal, villám gyorsan dolgozd össze egy gömbé, frissentartó fóliába csomagolod és tedd a hűtőbe minimum egy órára.
lisztezett gyúródeszkán centisre nyújtsd ki, sütőpapírral bélelt tepsiben 180 fokra melegített sütőben tíz percet süsd. ennyi idő pont elég lesz, hogy elkészüljön a töltelék.
töltelék
két tojássárgája
egy bögre barnacukor
egy zacskó vaníliás cukor
kilenc evőkanál darált dió
négy tojásfehérje (kettő, amit félre tettél) laza habbá verve
hét evőkanál sárgabarack lekvár
cukorot, vaníliás cukit keverd össze a két tojássárgájával egy tálban.
egy másik tálban a fehérjéket verd nem túlságosan kemény habbá, közben kanalanként add hozzá a diót, majd a cukros tojást, de a habverő ne álljon meg.
az elősütött tésztát kend meg a lekvárral, mehet rá a töltelék, és az egész a meleg sütőbe (150 fok). úgy negyven perc és kész.
nagyon finom. igazi locsoló váró sütemény!
kép és szöveg: puskás erzsi