-Húsvéti quiche-
tészta
100 gramm jéghideg vaj felkockázva
két bögre liszt
fél bögre jéghideg víz
csipet só
lisztet, vajat, sót tedd egy tálba, adagold hozzá a vizet, villámgyorsan dolgozd össze.
ha kész a cipó, tekerd frissen-tartó fóliába, majd tedd a hűtőbe egy óra hosszára, de még jobb ha egy éjszakán át pihen.
olyan fél centisre nyújtsd a tésztát, és mehet is a formába.
a tetejére tegyél sütőpapírt, nehezéknek babot, rizst vagy kavicsot, hogy az elősütés alatt ne poposodjon fel a tészta,
majd tedd tíz percre kétszáz fokos sütőbe.
(ez a mennyiség 28 centi átmérőjű formához elég)
Húsvéti töltelék
a húsvéti sonkából kockázz fel annyit, amennyit szeretnél, de legalább egy jó marékkal érdemes
öt db közepes vöröshagyma
egy lilahagyma
két-három gerezd durvára vágott fokhagyma
egy pár zöldhagyma
100 gramm vaj
200 ml főzőtejszín
250 gramm edami sajt reszelve
három tojás
só, bors, szerecsendió, ahogy szereted
a felkarikázott hagymákat a vajon egy órát párold, sózd, borsozd, keverd hozzá a sonka kockákat is.
add a tejszínhez a tojásokat, a sajtot, az elkészült hagymás sonkát, reszelj hozzá egy kis szerecsendiót, kóstold meg,
és ha minden oké öntsd a tésztára.
tedd a sütőbe, amikor szép aranybarna színű, akkor van kész!
remek felhasználása a maradék sonkának, minden napszakban kíváló harapnivaló lehet, mert melegen és hidegen is nagyon finom.