-kelbimbó-
tanuld meg szeretni
kép és szöveg: puskás erzsi
a kelbimbó is olyan zöld, ami elől sokan elfutnak. ez részben érthető, mert ha egyszerűen csak megpároljuk nem nyújt túl nagy élvezetet. ám érdemes neki adni egy második esélyt, mert egy kis rafinériáival remek fogást készíthetünk belőle.
egy kiló kelbimbó
egy evőkanál vaj
egy doboz tejföl
egy doboz főzőtejszín (200 ml)
hét szelet bacon kockázva
egy kis fej vöröshagyma kockázva
két teáskanál dijoni mustár
két tojás sárgája
két gerezd fokhagyma
egy húsleves kocka
reszelt parmezán, gorgonzole kedved szerint
só, bors érzéssel
tipp: leveskocka helyett még jobb ha alaplevet használsz, a szalonna lehet kolozsvári is!
tegyél fel egy fazék vizet a leveskockával, fokhagyma gerezdekkel együtt.
a
kelbimbókat alaposan mosd meg, a kopottabb leveleket szedegesd le.
mérettől függően felezd vagy negyedeld, mehetnek is a forrásban lévő
vizes fazékba. amikor a villa könnyedén beleszalad a kelbimbókba szűrd
le. a fokhagymákat mentsd meg, mert érdemes a tejfölös szószba
belemorzsolni.
a szalonnát a vajon olvaszd ki, majd tedd félre. a serpenyőben maradt
zsíron pirítsd a kockázott vöröshagymát. add hozzá a tejfölt, tejszíni, díjóni mustárt, fokhagyma gerezdeket, ízesítsed sóval, borssal.
alacsony tűzőn keverj rajta egyet-kettőt, majd hagyd kihűlni. most
jöhetnek a tojássárgák, reszelt parmezán bőséggel.
vedd elő a tepsidet vagy egyéb tűzálló tálat, kerüljenek bele a kelbimbók, oszd el a szalonna kockákat, végül az egészet öntsd nyakon a tejszínes-tejfölös masszával, és hogy az egész még csábítóbb legyen a gorgonzolából is csipegess rá, ne sajnáld! told az egészet a meleg sütőbe, hagyd magára úgy negyven percre és máris tálalhatod!