-kelbimbó-

                                                                                     tanuld meg szeretni

kép és szöveg: puskás erzsi

a kelbimbó is olyan zöld, ami elől sokan elfutnak. ez részben érthető, mert ha egyszerűen csak megpároljuk nem nyújt túl nagy élvezetet. ám érdemes neki adni egy második esélyt, mert egy kis rafinériáival remek fogást készíthetünk belőle.

egy kiló kelbimbó

egy evőkanál vaj

egy doboz tejföl

egy doboz főzőtejszín (200 ml)

hét szelet bacon kockázva

egy kis fej vöröshagyma kockázva

két teáskanál dijoni mustár

két tojás sárgája

két gerezd fokhagyma

egy húsleves kocka

reszelt parmezán, gorgonzole kedved szerint

só, bors érzéssel

tipp: leveskocka helyett még jobb ha alaplevet használsz, a szalonna lehet kolozsvári is!

tegyél fel egy fazék vizet a leveskockával, fokhagyma gerezdekkel együtt.

a kelbimbókat alaposan mosd meg, a kopottabb leveleket szedegesd le. mérettől függően felezd vagy negyedeld, mehetnek is a forrásban lévő vizes fazékba. amikor a villa könnyedén beleszalad a kelbimbókba szűrd le. a fokhagymákat mentsd meg, mert érdemes a tejfölös szószba belemorzsolni.
a szalonnát a vajon olvaszd ki, majd tedd félre. a serpenyőben maradt zsíron pirítsd a kockázott vöröshagymát. add hozzá a tejfölt, tejszíni, díjóni mustárt, fokhagyma gerezdeket, ízesítsed sóval, borssal. alacsony tűzőn keverj rajta egyet-kettőt, majd hagyd kihűlni. most jöhetnek a tojássárgák, reszelt parmezán bőséggel.

vedd elő a tepsidet vagy egyéb tűzálló tálat, kerüljenek bele a kelbimbók, oszd el a szalonna kockákat, végül az egészet öntsd nyakon a tejszínes-tejfölös masszával, és hogy az egész még csábítóbb legyen a gorgonzolából is csipegess rá, ne sajnáld! told az egészet a meleg sütőbe, hagyd magára úgy negyven percre és máris tálalhatod!

Készítsd el weboldaladat ingyen!