-marha és sör-
belga sörös marha
ez a recept igazán jól kezdődik, mert először is ki kell nyitni egy jó belga sört
carbonnade de boeuf
80 deka marhagulyáshús
egy nagy vöröshagyma kockázva
három evőkanál vaj
egy maréknyi kockázott füstölt szalonna
két evőkanál liszt kb.
négy gerezd fokhagyma
egy üveg barna sör (belga 0,33l)
egy babérlevél
két-három ágacska kakukkfű
egy evőkanál barnacukor
egy teáskanál mustár ( lehet több, ha úgy érezzük)
só, bors
felkockázom a húst, sózom, borsozom, megforgatom a lisztben. a felolvasztott vajon a marha kockák minden oldalát barnára sütöm, ez kb. három-négy perc, kiszedem.
a maradék vajon a kockázott szalonnát
kiolvasztom, hozzáadom a hagymát, fokhagymát, babérlevelet, kakukkfüvet.
ha szükséges mehet hozzá még egy kis vaj. kis lángon adok neki jó
tizenöt percet, hogy egy kicsit összemelegedjenek az ízek.
felöntöm a sörrel, megvárom az első forrást és visszapakolom a húskockákat. ízesítem mustárral, cukorral. lefedem és egészen puhára főzőm. ez lesz legalább két-két és fél óra. menet közben kóstolom és ha kell korrigálom: sóval, borssal, cukorral.
köretnek sült krumpli kítűnő választás lesz.