-muszaka-
egy szép nagy padlizsán
fél kilo sertés vagy bárány darált hús
egy nagy vöröshagyma apróra vágva
két gerezd fokhagyma zúzva
két evőkanál vaj
három paradicsom kockázva
két-három közepes krumpli
egy tojás
két evőkanál zsemlemorzsa
oregánó, kakukkfű érzésed szerint
késhegynyi őrölt fahéj
só, bors
besamel
tíz dkg vaj
öt evőkanál liszt
két bögre tej
gerezd fokhagyma
pár szál kakukkfű, oregánó
frissen reszelt szerecsendió
két evőkanál reszelt parmezán
három tojássárgája
só, bors
ragu
a vajon pirítsd meg a hagymát, add hozzá a fokhagyma gerezdeket, sózd borsozd. mehet hozzá a hús, majd mehetnek a paradicsomok, zöldfűszerek és a fahéj. kislángon adj egy órát neki. mikor kihűlt szord meg a zsemlemorzsával, keverd át a felvert tojással együtt.
a padlizsánt hosszában egy centisre szeleteld fel. a krumplikat hámozd meg, karikázd fel, kevés olajon, a padlizsánnal együtt süsd, amíg kellemes színt kapnak.
besamel
a vajat olvaszd fel, adagold hozzá a lisztet folyamatos kevergetés mellett.( kisláng, két perc). majd szép lassan öntsd fel a szobahőmérsékletű tejet. mehet bele a fokhagyma, fűszerek, szerecsendió. mikor kihűlt addhozzá a tojássárgákat és a reszlet sajtot.
vajazz ki egy tepsit. szórd meg a zsemlemorzsával és rétegezz: padlizsán-hús-krumpli-hús-padlizsán a sorrend. végül ráöntöd a besamelt. tedd közepesen meleg sütőbe egy jó órára!