-pelmenyi-
пельме́ни
kép és szöveg: puskás erzsi
tészta
három bögre liszt
egy tojás
egy bögre hideg víz
egy teáskanál só
töltelék
30 deka darált sertéshús
30 deka darált marhahús
kis vöröshagyma reszelve
só, bors
tejföl, kapor, vaj
a tészta hozzávalóiból tésztát gyúrsz, praktikus ha robotgépet használsz dagasztó fejjel, így pikk-pakk kész a tésztád.
cipót formázol, megszórod liszttel, letakarod egy konyharuhával, és pihenni hagyod fél óráig.
a darált húsokat összedolgozod, ízesíted sóval, borssal, hagymával.
a tésztád egészen vékonyra kinyújtod, pogácsaszaggatóval vagy boros pohárral kiszaggatod. a kis korongokat megtöltöd a hússal egy mokkáskanál segítségével. félbehajtod a tésztácskát, széleit összenyomkodod, majd kalapkát formálsz belőlük.
lobogó sós vízben kifőződ, olyan mint a gombóc, ha feljön kész vagy.
olvasztott vajjal, tejföllel, kaporral, ecettel kínálod.
ez egy szép mennyiség lesz, akár le is fagyaszthatod.