-piszkos tészta-
nyílván nincs más magyarázat, csak a gyerekkori emlékek, és a régen minden jobb volt, de ha nem is, legalább sokkal egyszerűbb. na talán most ez az amitől sorra jutnak eszembe ezek a mentes ételek, úgy értve probléma mentes ételek, ez volt és kész.
és van ebben valami szép, mert Mami főzte, vagy Papa, városi gyereknek a menza. azontúl, hogy pénztárcabarát, roppant időtakarékos, és még finom is. persze könnyű nekem, mert van hozzá igazi szilvalekvárom, meg csuda a jó zöldségleves bevezetésnek, amiről majd később...
hogy azért napra kész legyek, holnap hétfő, sokaknak húsmentes. nekik is ajánlom, remélem a zsír belefér...
két kanál zsír (minőségre figyelni)
egy csomag boglyas tészta/széles metélt (250 gr)
kb. háromnegyed bögre búzadara (bögre 250 ml)
só
szilvalekvár, porcukor
a zsírt felolvasztom, hozzáadom a grízt, arany színűre pirítom, felöntöm egy csésze vízzel, (odafigyelek, mert ez veszélyes művelt, a forró dara felhortyan mikor a folyadékkal találkozik. könnyen megégethetjük magunkat), kedvem szerint sózom. kislángon addig pirítom míg a gríz morzsás lesz.
a tésztát sós, lobogó vízben kifőzöm, leszűröm, összekeverem a grízzel és kész is vagyok.
szilvalekvár, porcukor jár mellé.