-töltött paprika-
ahány ház, annyi paprika és töltelék. az én konyhámban így készül a töltött paprika.
nyolc darab paradicsom, lehetőleg szép nagyok egy
zacskó előfőzött rizs /125gr/
500 gr darált sertéshús
egy tojás
egy kanál zsír
egy kis vöröshagyma igen apróra vágva
nyolc közepes méretű TV paprika
egy doboz /70 gr/ sűrített paradicsom
két pohár víz
só, bors, cukor ízlés szerint
laza rántás: egy kanál zsír+egy kanál liszt
öntsünk két pohár vizet a lábosba, tegyük bele a paradicsomokat, fedjük le és addig főzzük, míg a héja bereped. vegyük ki a parikat, passzírozzuk át, a főző vizet pedig tegyük félre.
a rizst főzzük fél puhára, a hagymát dinszteljük, majd mehetnek a húshoz, a tojással együtt. sózzuk, borsozzuk kedvünk szerint. alaposan dolgozzuk össze.
paprikákat csumázzuk és megtöltjük az imént elkészített masszával. csak lazán, mert a rizs még dagadni fog!
most kell egy nagyobb lábas, ide jönnek a töltemények, ráöntjük a paradicsomos főző vizet, ha nem lepi el, akkor még öntsünk hozzá vizet. innen már nincs sok dolgunk. egy fél órát hagyjuk főni, majd mehet hozzá a paradicsomlé és a sűrített paradicsom konzerv. ezzel is rotyogjon fél órát. aztán kóstoljuk meg a levét, sózzuk illetve cukrozzuk, ki hogy szereti.
végezetül jön a rántás. egy kanál zsírt felolvasztunk, hozzá adjuk a lisztet. folyamatosan kevergetjük, mikor eléri egy zsemle színét hozzáadjuk a töltött paprikához. össze forraljuk és kész!.