-töltött paprika dalmátul-
nyári emlék
kép és szöveg: puskás erzsi
mindennap szemeztem vele a sarki étteremben- ez a sarok Slatinében van- nem volt bizodalmam, mert töltött paprikából elég jó vagyok, sőt mondhatom nagyon jó, de egy hirtelen döntéssel mégis csak azt mondtam paprika és persze egy korsó Karlovacko, azt hiszem ez utóbbit mondtam először és utána jött a paprika...
és hogy most írok is róla elég bizonyíték, hogy itt Ciovo szigetének legcsücskén Istenien készítik. nem is nyughattam míg kezemben nem volt a recept és most megosztom, mert ki kell próbálni, vagy Dalmáciában vagy itthon vagy bárhol a világban..
a recept
öt-hat tv paprika
jó fél kiló darált hús ( itt lehet egy kis eltérés, én most csak sertéshúst vettem, de lehet fele sertés fele marha)
egy marék rizs (nem, nem főzzöm meg, nagy markúaknak csak fél)
egy gerezd fokhagyma zúzva
teáskanál pirospaprika
egy marék igen apróra kockázott füstölt szalonna
egy tojás
egy kis aprított petrezselyem oregánó, ha gondolod, vagy egy kis majoranna
só bors, kedved szerint
a hozzávalókat összedolgozzuk és a töltelék kész is.
szósz
négy evőkanál olívaolaj
egy kisebb vöröshagyma finomra vágva
két csapott evőkanál liszt
három evőkanál sűrített paradicsom
egy kis vegeta
füstölt szalonna darabkák, csak éppen az íze miatt
só, bors
az olíván a hagymát párolom, majd a liszttel együtt aranyszínűre pirítom, mehet a paradicsom püré, egy alapos keverés, felöntöm kb másfél-két liter vízzel, sózom, vegetázom, szalonnázom, forralok rajta egyet.
mindeközben
a paprikákat kicsumázom, lazán megtöltöm a darált hússal, mehetnek is a szószba. készre főzöm, ez kb egy órát jelent és kész!
DE
betolhatjuk a sütőbe így egy kicsit hosszabb ugyan, de nagyon megéri, és
mint minden "darálttöltött" ez is másnap a legjobb.
főtt krumplival, tunkolosoknak friss kenyérrel kínálom.