-vaníliás kifli-
kép és szöveg: puskás erzsi
egy bögre darált dió
egy bögre kockázott vaj
másfél bögre liszt
egy bögre porcukor
egy kávéskanál sütőpor
egy zacskó vaníliás cukor
egy tojás sárgája
egy evőkanál rum
egy evőkanál tej
a hozzávalókat pakold egy mély edénybe, robotgéppel finoman kezd el összedolgozni, majd szép lassan nagyobb fokozatra is kapcsolhatsz. mikor nagyjából össze áll a tészta formálj belőle egy szép cipót, csomagold fóliába és pihentesd a hűtőben úgy egy óra hosszát. innen ki-ki a maga útján haladhat. formázhatsz belőle kígyókat, amiket kb. három centis darabokra vágsz és kiflisíted vagy apró golyókat készítesz, és lisztezett deszkán sodrod kiflivé. a kifliket sütőpapírral bélelt tepsire tedd, hagy helyet közöttük bőven. előmelegített sütőben 180 fokon süsd tíz-tizenöt percig. Itt érdemes a sütő elé ülni, mert könnyen kiszáradhat, ha nem vagy résen. végül, ha minden jól megy és a kiflik sem terültek szét vaníliás porcukorban még melegen forgasd meg.