-zellerkrém leves édesköménnyel-
gyökerek és gumók
kép és szöveg: puskás erzsi
HOZZÁVALÓK:
egy evőkanál vaj
egy közepes vöröshagyma kockázva
két - három gerezd fokhagyma durvára zúzva
egy kisebb zellergumó kockázva
egy édesköménygumó szeletelve
három fehérrépa karikázva
fél bögre száraz fehérbor
kettő közepes krumpli kockázva
egy babérlevél
kettő evőkanál főzőtejszín
egy dl száraz fehérbor
ízlés szerint só, bors
A vajat olvaszd fel egy lábasban, add hozzá a hagymát. Pár pillanat és követheti a fokhagyma is.
Néhány percig párold, majd mehet bele az édeskömény, a fehérrépa, a fehérbor, a babérlevél.
Fűszerezd frissen őrölt fekete borssal, sóval. Fedd le.
Kb. tizenöt perc párolás után öntsd fel (kb. 1 liter) vízzel.
Hagyd, hogy felforrjon, majd lassú tűzön főzd puhára a zöldségeket.
Kóstold meg, s ha minden oké, keverd hozzá a főzőtejszínt, ettől lesz igazán selymes.
Végül jöhet a turmixolás.